Fra pæn ingeniør til utraditionel mentor

Mange år uden arbejdsglæde foran en computer som ingeniør stopper i maj 2009, hvor  Anne Højlund beslutter sig for at skifte branche og i stedet hjælpe unge til at tro på dem selv. I dag jagter hun drømmen om at blive mentor for unge.

Det var de unge mennesker i 3.g på Rosborg Gymnasium, der vandt Anne Højlunds hjerte i 2010. Tre piger stod og skulle til eksamen og havde eksamensangst. De kontaktede Anne for at få hjælp. ”Deres forventninger var tårnhøje til sig selv. Især til deres karakterer. Udfordringen var, at de tidligere havde haft rigtig dårlige oplevelser til den mundtlige eksamen”, forklarer Anne.

Pigerne og Anne arbejdede med mentaltræning ved at skabe positive forbindelser mellem tanker og følelser til eksamen. Oplevelsen på den store dag blev en helt anden for de tre piger. Efter eksamen sendte de en sms til Anne. I den stod, at eksamen var gået rigtig godt og de have fået gode karakterer og en rigtig god oplevelse, både af eksamen og forløbet med Anne. Det var deres tilbagemelding, der gjorde Anne sikker på, at hun var på rette vej. At hun kunne give unge selvværd. At hun kunne give dem værktøjer til at håndtere nervøsiteten og holde fokus på opgaven med et godt resultat.

I dag arbejder Anne Højlund fuld tid på missionen om at hjælpe unge. Det er især unge mellem 15-25 år, hun vil i kontakt med. Og specielt højskoleelever, der står over for at skulle træffe afgørende studievalg, som danner rammen for deres fremtidige personlige rejse ud i arbejdslivet. For modsat tidligere er unge i dag mere nysgerrige og åbne, end hun selv var i den alder. Og det er lige præcis det, der tiltaler Anne.

Anne Højlund fra pæn pige til utraditionel mentor

Anne Højlund glæder sig over at kunne gøre en forskel for de unge

”De unge i den alder har mange tanker. Folk i deres omgangskreds kommer med gode råd, og det kan være svært selv at tage en beslutning. Jeg hjælper dem til at få lidt ro og til at tænke over, hvad det er, de gerne vil. Jeg udfordrer dem, kan du sige, på deres egne præmisser”, forklarer Anne.

Finder tilbage til de vigtige værdier i arbejdet

Vejen til de unges hoveder og hjerter har ikke været let. Anne finder ud af, at hun som ingeniør har svært ved at acceptere de forretningsmetoder og de værdier, der ligger i samarbejdet entreprenører imellem. Hun skifter til kontorarbejdet, hvor hun jonglerer med store økonomisystemer. Et job hun har i 14 år, indtil glæden ved jobbet er væk.

”Det var min datter, der fik mig til at tænke. Hun sagde: ”Mor, du sidder jo bare foran en computer”. Til at starte med provokerede det mig, men det var jo rigtigt. Hvis jeg skulle være en god rollemodel, så var jeg nødt til at få et job, jeg var glad for, og som jeg kunne vise glæde ved”, forklarer Anne.

Coachinguddannelsen hos Manning Inspire bliver Annes vendepunkt. Her finder hun en måde at kunne kombinere sin faglighed med at skulle noget nyt. Finde ind til andre værdier. Det handler om at gøre noget for andre, frem for at tænke bundlinje. I forløbet møder hun nogle unge mennesker og det skaber en ny drøm hos Anne. For at komme i kontakt med de unge, søger hun job som skolevejleder.

Hør Annes gode råd, hvis du ønsker at skifte karriere.

 

Pæne piger siger ikke fra

Skolesystemet blev oplevet som lukket land af Anne. De var ikke åbne over for en utraditionel vejleder. Det var enten gennem en læreruddannelse, eller også måtte hun på anden vis skaffe sig lærerkompetencerne og de pædagogiske erfaringer på anden vis. Derfor blev det først til en del lærervikariater samt undervisning i matematik. En erfaring hun selv sidestiller med at have taget en læreruddannelse.

Et opgør med den pæne pige er også en del af karriereskiftet. Hele sit liv har Anne gjort, som hun får besked på uden at stille spørgsmålstegn. Det gælder hendes barndom, forventningerne til, at hun skal læse til ingeniør, forventningen til, at hun skal tage en læreruddannelse for at kunne være noget for eleverne.

Anne stiller mange spørgsmål i dag. Hun er fast besluttet på, at hun vil være noget for de unge, hjælpe dem til at træffe deres egne beslutninger. Hjælpe dem til at turde lytte til sig selv og handle. Højskolerne omkring hjemstavnen Vejle er målet for fremtiden. Hun håber, at det kan blive begyndelsen på en ny fremtid for både hende og de unge.

Har du skiftet branche? Har du lyst til at dele din historie? Kontakt her