Jagten på en kreativ skabertrang sendte Anders Thams fra Finansministeriet til møbelsnedkeruddannelsen. Hjemmet bærer allerede præg af gode ideer og gedigent håndværk.
På lange gåture med barnevognen gennem Østberlin starter en drøm for Anders. Det er i efteråret 2010. Han og kæresten Margrethe er på fælles barselstur i en måned. Og væk fra Finansministeriets travle kontorer går det op for ham, at han savner at skabe, savner at se resultatet af sit arbejde. Han er i tvivl om, hvorvidt Finansministeriet kan gøre det for ham.
I tre år har Anders arbejdet med at afbureaukratisere regler i kommunerne, så ressourcerne kan bruges på bedre ting som ældre og folkeskolen. Det er et job, som er spændende og varierende. Men det er også et job for ambitiøse folk, hvor arbejdsdagene er lange. Så med en lille ny var det pludselig blevet tid til at tænke over, hvad det er for et liv, han gerne vil leve.
Tilbage i gymnasiet havde der været mange muligheder.
”Jeg havde leget med tanken om at blive musiker, men savnede den intellektuelle udfordring. Politik har altid interesseret mig, så statskundskab lød spændende. International politik, økonomi og sådan nogle ting. Det er jo det som samfundet drejer sig om. Så derfor blev det det”, forklarer Anders Thams.
Kærligheden til møblerne har altid været der
I mange år har Anders tænkt over, hvad fremtiden skulle bringe. Men det er først inden for det sidste år, at tankerne er blevet mere konkrete. At han skulle lave noget med hænderne. At han skulle være møbelsnedker.
Det tog for alvor fart, da Anders lavede et puslebord, lige inden hans datter Johanne bliver født.
”At jeg laver et puslebord til hende, det synes jeg var vildt fedt. Jeg kunne vildt godt lide at gå og lave de der ting, og der havde jeg mulighed, fordi vi havde et værksted i kælderen”.
Kærligheden til møbler og indretning havde dog altid været der. Helt tilbage i folkeskolen valgte Anders Thams sløjd som valgfag. Ikke helt almindeligt dengang. Han valgte også at gå i praktik som tømrer. Og når han kom hjem fra studierne lavede han deres første seng af paller.
Det havde dog heller aldrig været planen, at Finansministeriet skulle være hele karrieren.
”Finansministeriet er ofte et springbræt til noget andet. Lige siden jeg startede, har jeg ledt efter det her andet”, forklarer Anders Thams.
Se Anders gode råd til dig, der selv går og overvejer at skifte.
Mine akademikerhænder bliver udfordret
Efter turen til Berlin går Anders og gør klar til at tage skridtet til at blive møbelsnedker. I sommeren 2011 tager Anders resten af sin forældreorlov. De har lige fået ny lejlighed, og istandsættelsen med nedrivning af det gamle køkken, og designet og opsætning af et nyt bliver startskuddet til en ny karriere. I sensommeren starter Anders på møbelsnedkeruddannelsen og forlader Finansministeriet.
”Man får hård hud og ondt i fingrene. Ikke så meget på skolen, men når man er ude. Vi har haft nogle praktikophold nu, og så kommer du hjem med en masse små snitsår på fingrene og hævede hænder. Og der kan jeg godt mærke, at ens akademikerhænder bliver udfordret”, griner Anders.
Skabelsesprocessen er der, hvor Anders befinder sig bedst. Han forklarer:
”Det med at tegne bordet, gå ned i værkstedet og finde den planke træ, som det skal bygges af og starte med at skære den ud. For mig ligger det der med at være møbelsnedker meget i processen og være med undervejs. Jeg kan ikke sætte mig ned og tegne et bord, og så ser det ud, som det skal. Jeg har brug for at have det i hænderne og finde ud af, at benene er for tynde og lave det lidt om undervejs”.
Familie og venner bakker alle op om Anders’ valg.
”Den kommentar, jeg får oftest er, at de synes det er modigt. Det gælder jo om at følge sit hjerte og prøve tingene af”, slutter Anders Thams.
Har du skiftet branche? Har du lyst til at dele din historie? Kontakt her